Praktisk information

Denna vägvisare bygger på feedback från våra kunder samt den erfarenhet som vi på Syden Hus har skaffat oss efter 20 år (från 1995) på Costa Blanca.

Vägvisaren är inte uttömlig och vi har inte erfarenhet från andra områden eller länder men den kan vara till stor hjälp för er som funderar på att skaffa ett nytt boende i Spanien.

När man funderar på att skaffa ett nytt hem i ett annat land är den stora frågan förstås: Kommer jag att trivas?

Vad är då viktigast för trivsel?

Läget, läget och läget!

Det är känt uttryck att läget är det absolut viktigaste för att du skall trivas. Det finns många fina bostäder till salu och vi hjälper dig att hitta den bostaden som passar för just dig.  Vi kan däremot inte hjälpa dig med är att ändra på vilket område bostäderna ligger i. Därför är det viktigt att du berättar för oss hur du tänker använda bostaden och vad som är viktigt för dig. Är det avståndet till stranden, gångavstånd till restauranger, strövområden, golfbana, cykelvägar eller något annat som är viktigt att tänka på. Ju mer vi vet om dig och dina önskemål desto lättare kan vi rekommendera områden som passar dina behov. Efter många år på Costa Blanca har vi god kunskap om de olika områden och ni kan vara säkra på att vi ger er goda råd. Det är bra att komma ihåg att man kan förändra och renovera en bostad men man kan inte ändra på läget.

Bostadens riktning:

Söderläge mot solen är det som de flesta föredrar. Självklart är även detta beroende på hur och när på året man tänker använda bostaden. För de flesta skandinaver är det vintermånaderna som är viktigast. På Costa Blanca är genomsnittstemperaturen under vintermånaderna december, januari och februari runt 16°- 17° C.  Då är det kallt att sitta utomhus om du inte har solläge. På solfylld terrass är kan temperaturen däremot gå upp mot 25°- 30°. Å andra sidan har vi 320 soldagar per år på Costa Blanca och det kan vara lika viktigt att skydda sig mot solen och värmen. Detta gäller framför allt under sommarmånaderna, maj till oktober. De flesta investerar i persienner och solskydd för att få skugga eftersom det kan bli väldigt varmt när termometern visar 34 grader i skuggan. Då vill man inte sitta i solen. Slutsatsen är därför att det finns olika behov beroende på hur och när man tänker använda bostaden. Det bästa är förstås att ha tillgång till både sol och skugga.

Aktivitetsutbud:

Många vill gärna göra något annat än att bara ligga på stranden och njuta. På Costa Blanca finns det mycket annat att göra både organiserat och oorganiserat. Här kommer några exempel:

Más Amigos är en förening för skandinaver (85% svenskar i dag) som har ett kontor mitt i Torrevieja. De ordnar många slags aktiviteter, informationskvällar, utflykter med mera samt ger ut en medlemstidning.

Club Nordico de Torrevieja: Club Nordico arrangerar kurser i spanska, oljemålning, bridge och IT. De arrangerar också bridgetävlingar, temakvällar, golfturneringar och har öppet hus. De har också kvällar med matlagning, vinprovningar och första hjälpen utbildningar och dessutom arrangerar de utflykter, oftast med buss.

Andra aktiviteter:

 • Det finns 10 stycken 18-håls golfbanor inom 20 minuters bilresa från Torrevieja
 • Tennis- och Squashbanor
 • Gång- och cykelbanor tex i naturparken runt saltsjöarna men även längs vattenkanalerna
 • Handbollsplaner och idrottshall
 • Kommunal inomhus simbassäng, 50 meters (uppvärmd)
 • Vattenaktiviteter som vattenskidor, vattenskoter, segling, dykning, kajakpaddling m.m.
 • Dansställe för vuxna
 • Köpcentrum varav de två största är Centro Comercial Hamaneras i Torrevieja och Zenia Bouleward i La Zenia
 • Med kortare vandringsturer och eller bilturer kan man komma till områden som är utanför de vanliga turistområdena och komma närmare spanjorerna och den spanska kulturen.

Klimat

För de flesta har klimatet stor betydelsen när man bestämmer sig för att skaffa en bostad på sydligare breddgrader. Costa Blanca har det bästa klimatet på Europas fastland och enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är det ett av de ställen som det är nyttigast att leva på. Saltsjöarna i Torrevieja området har positiv påverkan på klimatet i området och medför mindre nederbördsmängd och stabilt varmt klimat med lite vind.

 

Temperatur och antal soltimmar per dygn i Alicante regionen

Klimat:

jan

feb

mar

apr

maj

jun

jul

aug

sep

okt

nov

dec

Dag:

16°

18°

20°

22°

25°

29°

32°

32°

30°

25°

21°

17°

Natt:

10°

14°

17°

21°

22°

21°

18°

10°

Vatten:

13°

13°

14°

17°

20°

24°

29°

29°

27°

22°

18°

14°

Soltimmar:

6

7

7

8

10

11

11

11

10

9

7

6

 

Restid och tillgänglighet

En annan viktig faktor vid val av bostadsort är restid och tillgänglighet. Det finns två flygplatser på Costa Blanca, Alicante-Elche flygplats och San Javier flygplats vid Murcia. Det tar ca 30 minuter att köra till Torrevieja från bägge flygplatserna.

Från Sverige finns det flyg från Stockholm, Göteborg och Växjö och förutom SAS flyger både Norwegian och Ryanair till Alicante. Är man ute i god tid kan man hitta biljetter till mycket bra pris.

Det går att hyra bil på flygplatsen från många olika aktörer. Det är bäst att beställa dessa i förhand. Det går också buss från Alicante flygplatsen till Torrevieja.

De billiga flygpriserna och tillgängligheten gör att man kan, om man vill, få många besök från familj och vänner samt resa hem till Sverige så ofta man vill.

Diverse

Drift av gemensamhetsanläggningar (pooler och andra gemensamma ytor) är väl organiserat och brukar fungera utmärkt. Det samma gäller försörjning av el och vatten då elen inte är borta mer än kan hända i Sverige och vattnet inte har varit avstängt under de 20 åren som vi har jobbat här i Torrevieja.

Spanien är demokrati och medlem i EU. Spaniens centrala läge i Europa och Costa Blancas centrala läge i Spanien ger en bra utgångspunkt för upptäcktsresor både inom Spanien och till övriga länder i Europa. Nordafrika är inte heller så långt borta.

Språket är förstås spanska men fler och fler spanjorer kan prata och förstår engelska. Vårt Servicecenter kan hjälpa dit med det mesta vad gäller översättningar när du behöver det.

Prisnivå

Priser på bostäder i Spanien rasade med ca 30% under 2008 och åren därefter men på senare år har priserna långsamt börjat gå upp igen. Priserna på Costa Blanca är dock fortfarande låga jämfört med andra ställen längst den spanska kustlinjen. Prisökningen här ligger på ca 3,5% per år. Det är svenskar som ökar mest bland de som köper i Spanien medan britter ökar betydligt mindre vilket kan ses som en tydlig Brexit effekt.   

Om du köper bostad som ligger 15-20 kilometer från stranden är priserna väsentligt lägre. Här kan du få nya och moderna lägenheter med 2 sovrum och god kvalitet för ca 800.000 SEK inklusive alla omkostnader. Motsvarande centralt belägen lägenhet med gångavstånd till stranden kostar väl över 1 miljon SEK.

Halverad levnadskostnad

Levnadskostnaderna i Spanien är betydligt lägre än i Sverige och i Torrevieja är de 20-30% lägre än i området runt Marbella och andra kända turistorter i Spanien.

Om du är duktig på att handla och handlar smart kan du halvera levnadskostnaderna jämfört med i Sverige. Varje fredag är det en stor marknad i Torrevieja. Det sägs att det är en av världens störta marknader.  Även bensinpriset är ca 20% lägre än vi är vana vid i Sverige.

Nytt eller begagnat

Köper man begagnad bostad ser man vad man får och i dag finns det många begagnade bostäder till rimliga priser. Många gillar också den gamla spanska byggnadsstilen.

I dag finns det många snygga nybyggnadsprojekt med hög kvalitet och modern stil. Du kan välja mellan alla olika bostadstyper och områden. När du köper nybyggt betyder det också att du inte behöver lägga ner något arbete på din bostad under många år framöver. Det är viktigt att veta att det är samma pris för nya bostäder oavsätt om du köper via agent (som SydenHus) eller om du köper direkt från byggbolaget. Detta är ett måste för byggbolaget för att agenterna skall vilja sälja deras bostäder. Vi rekommenderar inte att ni köper direkt! Anledningen är, som vi har nämnt ovan, att då har du ingen som för din på plats. Även om du förstår och kan språket så är det inte säkert att de förstår vad du menar på grund av kulturella skillnader. 

Det skall vara en minnesrik och trevlig upplevelse att köpa fastighet utomlands.

Hos SydenHus får den spanske jurist, som vi har anställd på vårt Servicecenter, kolla upp alla byggföretag innan vi inleder samarbete med dem.  När bostäderna inte är färdiga kan vi be om bankgaranti åt kundens räkning om han så önskar. Du får alltid en muntlig översättning av köpkontrakt och handlingar till svenska. Kontraktspriset är fast och det finns inte förbehåll om prisökningar. Vi ser också till att kunden regelbundet får information och bilder från byggprocessen. När bostaden är färdig ser vi till att du får handlingar, användningstillstånd, attester om färdigställande samt garantier mot fel och brister.

Trygghet

När du reser från Sverige bör du se till att du har Europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort). Kortet ger dig som är EU-medborgare rätt till nödvändig sjukvård på samma villkor som lokalbefolkningen respektive EU-land. Kortet är gratis och gäller i 3 år och du beställer det från Försäkringskassan. 

Tänk på att kortet inte ersätter reseförsäkring.

För de flesta är det språket som kan vara problem vid läkarbesök. Servicecentret erbjuder tolktjänster även för dessa tillfällen. Det finns även svenska läkare, tandläkare och specialister i området.

Förutom tolktjänster erbjuder Servicecentret även andra tjänster så som städning av fastigheter, hjälp med den årliga skattedeklarationen samt set till att skatten blir inbetald i tid. 

Vi rekommenderar att du skrivet ett spanskt testamente. När du ordnar testamente genom Servicecentret blir det registrerat vid tingsrätten och blir då ett giltigt spanskt och svenskt dokument på en gång. Huvudanledningen till att skriva ett testamente är att det skall gå smidigt, snabbt och korrekt till vid bouppteckningen.

Hälsa, trivsel och välmående

Livsstilen och livskvalitén blir en annan när du bor i Spanien. Du är mer utomhus året om och knyter kontakter och får nya vänner. Även om du bor i Spanien så finns det många svenska och skandinaver som bor här. Även om man kan göra sig förstådd på andra språk så kan det vara skönt att kunna prata svenska ibland och umgås med likasinnade.

Världshälsoorganisationen (WHO) anger Costa Blanca som ett av de mest hälsosamma ställen i världen. Vistelse här betyder bättre hälsa för de flesta.

Några av våra kunder som lider av reumatism har berättat för oss att de har nästan helt slutat medicinera efter att de kom hit. Hos andra har vi sett att psoriasis har blivit mycket bättre och astmatiker brukar också må bra här.

Saltsjöarna vid Torrevieja är också mycket hälsosamma. Många smörjer in sig i lera och badar i det salta vattnet som normalt inte är mer än ca 40 cm djupt. Inte långt från staden Murcia, ca en timmes bilkörning från Torrevieja, finner du kurorterna Fortuna och Archena i ett område med varma källor. Där finns flera behandlingscenter. 

Äga eller hyra?

Vi får ofta höra argument om att det är billigare att hyra än att äga och om man hyr kan man resa vart man vill. Om du äger en bostad på Costa Blanca kan du fortfarande resa vart du vill men du utgår från ett mycket centralt läge för dina resor.

Att köpa bostad i Spanien är för de flesta: 

 • En investering i livskvalitet
 • Du är i ditt eget hem och kan inreda det som du vill
 • Du har dina egna saker och kan resa med enbart handbagage
 • Du reser från ett hem till ett annat för att du vill ha behagligare klimat
 • Du är utomhus och vinterhalvåret är lika socialt som sommaren i Sverige
 • Du får nya vänner 
 • Du har en central bas för att utforska resten av Europa
 • Du lever ditt liv som du är van vid, inte som semester.
 • Du kan reducera kostnaderna genom att hyra ut
 • Du kan finansiera köpet genom lån och få ränteavdrag

Summering

 • SydenHus har kontor och Servicecenter i Spanien men du kan också kontakta oss i Sverige och Norge
 • Detta ger bra uppföljning och trygghet när som helst oavsett om du köpte i går eller för 20 år sedan
 • Det betyder tillgänglighet
 • Du får hjälp att välja en bostad som du kommer att trivas i
 • Du har inte problem med språket
 • Du köper till samma pris som om du köper direkt från byggföretaget
 • Du får en muntlig översättning av kontrakt och handlingar till svenska
 • Du får avtal med fast pris, utan förbehåll om prisökningar
 • Du får hjälp att ordna finansieringen
 • Du får skickade bilder under byggprocessen om du köper nyproduktion som inte är färdig
 • Du får en egen representant som följer upp dina intressen
 • Du har alltid någon som hjälper dig

SydenHus systerbolag, Servicecentret kan:

 • Se till att någon ser efter din bostad när du är i Sverige
 • Se till att du får kontakt med någon som administrerar uthyrning
 • Hjälpa till med städning
 • Tolkning och översättningar
 • Upprätta spanskt testamente
 • Ordna med biluthyrning

Ja, nästan allt du har eller kommer att få behov för i Spanien.

Det finns också en norsk läkarpraktik i våra lokaler.