Att köpa bostad i Spanien

För er som köper hus i Spanien kommer här några saker som är bra att veta.

Obligatoriska dokument som du behöver:

Giltigt pass

NIE-nummer (spanskt identifikationsnummer)

Bankkonto i Spanien

Om du inte har ett NIE-nummer och kontonummer i Spanien, hjälper vi dig att ordna detta.

När du har hittat den bostad du vill köpa är processen vanligtvis enligt följande: Undertecknande av reservationsavtal som är ett juridiskt dokument och betalning av en reservationsavgift. Denna avgift varierar, men är vanligtvis 5 000 euro. Om du drar dig ur handeln kommer du att förlora detta belopp. Vid köp av begagnade bostäder ska resterande summa betalas vid signering av lagfart. När du köper en ny bostad ska du också betala reservationsavgift samt en viss procentsats inom 1-6 månader vid två olika tillfällen och resterande vid lagfartsskrivning.

De flesta av våra kunder väljer att utfärda en fullmakt till Servicecentrets advokat för att representera dig i Spanien vid fastighetsköpet. Då kan hon ta över fastigheten för dig hos notarius publicus, ordna registrering och andra offentliga handlingar (registreringsförfarandena) samt ordna vatten- och elavtal.

Att ordna hemförsäkring är också viktigt att ordna med direkt.

Sedan återstår bara det roliga! Flytta in, möblera och finna dig väl till rätta i ditt nya, spanska hem. Andra viktiga saker att tänka på är att skriva testamente och vilken arvsföljd man vill ha. Allt detta och andra tjänster kan ni få hjälp med av genom vårt servicekontor.

Normalt sett tar det från 1 – 3 månader från reservation av bostaden tills övertagandet vid köp av begagnad bostad.

Vid köp av nybyggd bostad kommer detta att variera och kommer att avtalas separat under reservationsprocessen.

Om bostaden ska finansieras med banklån är det viktigt att starta denna process så snart som möjligt efter att reservationen är gjord så att allt är klart vid tiden för övertagande av bostaden. Kontakta oss för information om finansiering i spanska banker.

Det tar från 4 till 6 veckor från övertagandet av bostaden tills att du får tillbaka lagfarten i ”original kopia”. Det riktiga originalet förvaras på ett kontor avsett för detta, Notarien som är med vid lagfartssignering ombesörjer det.

Om du väljer att använda vårt servicecenter så kan du alltid vara säker på att de kommer att ta fram all information om fastigheten före förvärvet och noga går igenom all dokumentation för att se till att det inte finns obetalda skulder eller liknande och att allt finns med på lagfarten som ska stå där.

I Spanien får du räkna med att det tillkommer cirka 14 – 16% av priset på bostaden i olika kostnader. Här är en översikt som visar de ungefärliga kostnaderna vid ett köp av en bostad för 150 000€.

Kostnader vid köp. Beräknad kurs för 1 euro = 10,65 sek

Alla kostnader är cirkapriser

  Pris € Pris SEK
Köpesumma € 150 000 1 597 500
10% moms € 15 000 159 750
Dokumentavgift (AJD) ca. 1,5% € 2 250 23 963
Lagfartskostnad hos notarie och registrering € 2 500 26 625
Vatten och el avtal € 500 5 325
Juridiskt ombud i samband med övertagande.
Omfattar bland annat ordningställande av lagfart, signering och tolkning hos notarie, inbetalning av skatter, registrering i egendomsregistret, beställning av vatten och elavtal, mm.
€ 2 000 21 300
Total investeringskostnad € 172 250 1 834 463